When it emerges grayish white from the egg, its webbed feet are already pink. Like its beak, still very short, to allow it to be nourished by the long curved beak of its parents with the milky and extremely nutritious substance that they produce from special glands, during the period of raising their only chick. It is quite precocious and does not stay long in the nest, where the adults take turns caring for it, to go and get food. But even with the appearance of the juvenile plumage, the chick of the Phoenicoprterus roseus remains predominantly white, although the first gray and black feathers also begin to stand out. Black will forever remain the color of all the powerful flight feathers, thanks to which it will be able to complete its long seasonal migrations. The rest of the large body with the long neck will gradually acquire, increasingly marked with age, the spectacular characteristic coloration of the pink flamingo.

fenicotteri rosa

The distinctive color, in the adult phase, is declined in the most varied tones and shades, from the most delicate of the plumage to the more decisive, even in some places gaudy, of the wing coverts, depending on the age, the different parts of the body and above all the food that the flamingos feed on. Yes, because the pink and its gradation depend on the diet, in particular on the availability in their diet of small crustaceans such as Artemia salina rich in carotenoids, which are deposited in the feathers coloring them.

Among the six species of flamingos existing in the world, the pink one lives in the Mediterranean, as well as in the rest of Europe, in Africa and in Asia. In Italy, it is estimated that at least 15 thousand individuals are sedentary, thousands more arrive with seasonal migrations and populate the ponds of Sardinia, the salt pans of Trapani and the nearby Egadi, other wetlands also near Marine Protected Areas. Its habitat coincides precisely with the coastal wetlands, where there are shallow and brackish waters.

These are social birds, which gather in colonies of thousands of individuals, especially during the spring nesting periods, when they meet in the chosen areas, not necessarily always the same ones, where they find the best conditions for reproduction, preceded by complex group nuptial displays. They are monogamous and each couple builds its own conical mud nest, where it lays a single egg. And always together, the male and female take care of the incubation and, after hatching, of the raising of the single chick that, after about ten days, leaves the nest to join other peers in large groups looked after by a few adults, allowing the others to move in search of food. The first flights of the chicks begin around two months, while they reach sexual maturity in the second or third year of life, when the pink of the livery becomes more evident.

The long curved beak, fuchsia pink with a black tip, is shaped so that it filters the water through special lamellae that it expels after having retained crustaceans, bivalves, annelids and larvae, small blue-green algae, seeds and plant fragments. It can also use very salty water, such as in salt marshes, since it is equipped like other sea birds with a salt gland, which allows it to expel excess salt from the nose. Another fundamental gland (uropygial) is located above the tail and secretes sebum, in this case also containing beta-carotene, which the animal spreads with its beak on the plumage, after having carefully cleaned and washed it, to restore its impermeability. With this operation, flamingos also revive the pink/reddish color.

At rest, flamingos often stand on one leg, while the other is drawn up against their body. The usefulness of this behavior is not yet understood. But they are migratory birds, which make long and frequent journeys throughout the year, thanks to their powerful wings and a wingspan that in adult males can exceed one and a half meters. And watching them as they slowly take flight or while they are traveling, unmistakable for their color, is an unforgettable spectacle.

Due to the risk of loss of their habitat, flamingos are an internationally protected species by the EU Birds Directive and the Barcelona and Bern Conventions.

Come il becco, ancora molto corto, per consentirgli il nutrimento dal lungo becco ricurvo dei genitori con la sostanza lattiginosa ed estremamente nutriente che essi producono da apposite ghiandole, durante il periodo di allevamento del loro unico piccolo. Che è abbastanza precoce e non resta a lungo nel nido, dove gli adulti se ne prendono cura alternativamente, per andare a procurarsi il cibo. Ma anche con la comparsa del piumaggio giovanile, il pulcino del Phoenicoprterus roseus resta prevalentemente bianco, sebbene comincino a distinguersi anche le prime penne grigie e nere. Il nero resterà per sempre il colore di tutte le potenti penne remiganti, grazie alle quali potrà compiere le sue lunghe migrazioni stagionali. Il resto del grosso corpo con il lungo collo acquisterà via via, sempre più spiccata con l’età, la spettacolare colorazione caratteristica del Fenicottero rosa.

fenicotteri rosaIl colore distintivo, nella fase adulta, è declinato nelle più varie tonalità e sfumature, dalle più delicate del piumaggio a quelle più decise, finanche in qualche tratto sgargianti, delle penne copritrici delle ali, a seconda dell’età, delle diverse parti del corpo e soprattutto del cibo di cui i fenicotteri si nutrono. Già, perché il rosa e la sua gradazione dipendono dall’alimentazione, in particolare dalla disponibilità nella loro dieta di piccoli crostacei come la Artemia salina ricchi di carotenoidi, che si depositano nelle penne colorandole.

Delle sei specie di fenicotteri esistenti al mondo, il rosa vive nel Mediterraneo, oltre che nel resto d’Europa, in Africa e in Asia. In Italia, si calcola che almeno 15mila individui siano stanziali, altre migliaia arrivano con le migrazioni stagionali e popolano gli stagni della Sardegna, le saline di Trapani e le vicine Egadi, altre zone umide anche nei pressi di Aree Marine Protette. Il suo habitat coincide proprio con le zone umide costiere, dove ci sono acque basse e salmastre.

Si tratta di uccelli sociali, che si aggregano in colonie di migliaia di individui, soprattutto durante i periodi primaverili della nidificazione, quando si ritrovano nelle aree prescelte, non necessariamente sempre le stesse, dove trovano le migliori condizioni per la riproduzione, preceduta da complesse parate nuziali di gruppo. Sono monogami e ogni coppia costruisce il suo nido conico di fango, dove depone un solo uovo. E sempre insieme maschio e femmina si occupano della cova e, dopo la schiusa, dell’allevamento dell’unico pulcino che, trascorsa una decina di giorni, lascia il nido per riunirsi agli altri coetanei in grossi raggruppamenti a cui badano pochi adulti, consentendo agli altri di spostarsi alla ricerca di cibo. I primi voli dei piccoli iniziano intorno ai due mesi, mentre raggiungono la maturità sessuale al secondo o terzo anno di vita, quando il rosa della livrea diventa più evidente. 

Il lungo becco ricurvo, rosa fucsia con la punta nera, è conformato in modo da fargli filtrare attraverso apposite lamelle l’acqua che espelle dopo averne trattenuto crostacei, bivalvi, anellidi e larve, piccole alghe blu-verdi, semi e frammenti vegetali. Può utilizzare anche acqua molto salata, come nelle saline, giacchè è dotato come altri uccelli marini della ghiandola del sale, che permette di espellere dal naso l’eccesso di sale.

Un’altra ghiandola fondamentale (uropigio) è posta sopra la coda e secerne del sebo, in questo caso contenente anche betacarotene, che l’animale sparge con il becco sul piumaggio, dopo averlo accuratamente pulito e lavato, per restituirgli impermeabilità. Con questa operazione i fenicotteri ravvivano anche il colore rosa/rossastro. 

A riposo, i fenicotteri restano spesso fermi su una zampa sola, mentre l’altra è ritratta contro il corpo. Un comportamento di cui non si è ancora compresa l’utilità. Ma sono uccelli migratori, che compiono nel corso dell’anno lunghi e frequenti spostamenti, grazie alle possenti ali e a un’apertura alare che nei maschi adulti può superare il metro e mezzo. E osservarli mentre si alzano lentamente in volo o mentre sono in viaggio, inconfondibili per il loro colore, è uno spettacolo indimenticabile. 

A causa dei rischi di perdita dei loro habitat, i fenicotteri sono specie protetta a livello internazionale dalla Direttiva Uccelli della Ue e dalle Convenzioni di Barcellona e di Berna.